Forbrukslån Online

Stadig flere bygger balkong, for drømmen om å kunne trå rett fra stuen og ut i fri luft er lettere oppnåelig enn mange tror. Bor du i et borettslag eller sameie og ønsker deg balkong, kan du foreslå bygging av balkong på generalforsamlingen i bygården.

1512

– I et borettslag kreves et vedtak om bygging av balkonger av et to tredels flertall. Det er generalforsamlingen som må fatte vedtaket, forklarer Bjørn Dingstad daglig leder i Østlandske Balkong & Fasadeentreprenør AS. – Men alle må ikke være med på det. Det er ingen lov som krever enten «alle eller ingen». Dersom 8 av 10 leiligheter ønsker balkong, er det fullt mulig, men ”balkongløse” leiligheter er mye vanskeligere å selge og det er mange som angrer seg på at de ikke var med på balkongprosjektet i ettertid.

– Boligsameiet finansierer balkongutbyggingen enten via et lån som betales gjennom økt månedlig husleie eller at hver enkelt boligeier tar opp eget forbrukslån online.

Det er særlig de som bor i bygård som kan ha glede av og tjene penger på å bygge balkong i følge Dingstad.
– Faktisk kan verdien av en leilighet øke med opptil 300 000 kroner med en solfylt balkong. Kanskje mer dersom leiligheten har fin beliggenhet og utsikt.

– En balkong er ikke bare en klok investering, men fører også til økt livskvalitet, påpeker entreprenøren.

Sjekk hva du betaler for
Når vedtak om bygging av balkong er oppnådd, er det på tide å hente inn anbud. Sjekk med flere leverandører, men husk å ta hensyn til mer enn pris. Balkonger lages av ulike typer materialer og på flere forskjellige måter. Selve balkonggulvet kan for eksempel leveres i lettbetong, betong, betong fiberplater eller stålplater. Mens rekkverket kan produseres i massivt smijern, stålrør eller i aluminium. Hvilke type dører man ønsker, påvirker også prisen.
– Standard balkongdører er mye rimeligere enn to-fløyet dører. Så se ikke blindt på prisen, men sjekk hva du får tilbud om!

Dingstad råder folk til å velge balkongdekker i lettbetongbetong. – De er solide og har god holdbarhet. Når det gjelder rekkverk, er massivt smijern absolutt å anbefale.

Kostnaden for en balkong er også avhenging av hvor mye av papirarbeidet entreprenøren tar seg av. Ofte tar entreprenørene hånd om hele prosessen fra søknad om byggetillatelse er sendt, til ferdigstillelse. For bygging av balkonger er en byggesak og krever ved lov en ansvarlig søker som kan prosjektere og forberede søknaden. Det er vanlig å bruke arkitekt, byggmester eller firmaer som har spesialisert seg på balkonger.

Prisen på en standard balkong som er 1,5 x 4 meter (6m2) ligger på mellom 80.000 og 125.000 kroner i Oslo.
– Vi merker at folk har mer penger enn for ti år siden. De er opptatt av kvalitet, fremfor pris. Det sier seg selv at dersom man har en leilighet til over 2 millioner kroner, så bør man legge til 100 000 kroner for å få et ekstra uterom, mener Dingstad.

Ulike former og fasonger
Det er viktig at balkongene passer inn i gårdens byggestil. I samtaler med byggemyndighetene bør man kartlegge lokale retningslinjer og generelle regler om størrelse og utseende. Normalt er det ikke noe problem å bygge balkonger, selv ikke på gamle bygårder, men begrensningene er større enn vanlig.
– Det er ikke bare å slenge på balkonger på en gammel gård fra slutten av forrige århundre. Mange gamle murgårder i Oslo er beskyttet av en kongelig resolusjon, og byantikvaren er her første instans, understreker Dingstad.

– Men gårder som ikke er oppført hos byantikvaren som verneverdig, kan søke plan- og bygningsetaten direkte.

Fornyer eksisterende balkong
«Franske balkonger» fra 30-tallet og «tørkebalkonger» fra 1960- og 70-tallet blir stadig oftere oppgradert til et skikkelig uterom.
– Disse balkongene ble først og fremst satt opp for å gjøre fasaden penere. Men i dag ønsker folk seg en stor balkong hvor man kan sitte og kose seg, sier Dingstad. Han forklarer at boligeiere med små balkonger har to muligheter rive ned eksisterende balkong og bygge ny, eller beholde den gamle og utvide den.

Dingstad antyder at det forberedende arbeidet – etter at sameiet har kommet til enighet om å bygge en balkong – tar cirka seks til åtte uker. Deretter kan monteringsarbeidet starte, noe som normalt tar 4-6 uker for 6-10 balkonger dersom alt går etter planen. Begynner du planleggingen nå, kan du kose deg på balkongen neste sommer!